Team

Erik De Caluwé - Orys Advocaten

Erik De Caluwé
advocaat en partner bij ORYS

Expertises

 • Ondernemingsrecht en vennootschapsrecht
 • Vastgoedrecht en bouwrecht
 • Handelshuur en retail
 • Complexe geschillen en procedure
 • Beslag
 • Verzekeringsrecht en aansprakelijkheid
 • Intellectueel eigendomsrecht en auteursrecht, creative content protection, AI
 • Hotel en hospitality
 • Logistiek, supply chain en transportrecht

Studie

Erik is in 2001 met grote onderscheiding als master in de rechten afgestudeerd aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Tijdens die studie nam hij deel aan het Erasmusprogramma aan de Universitat Autònoma in Barcelona (Spanje), waar hij ook het Spaans onder de knie kreeg dat hij ondertussen perfect beheerst.

Ondernemingsrecht in brede zin

In het begin van zijn carrière combineerde hij academisch werk met veel contractueel werk en pleiten voor alle hoven en rechtbanken. De voornaamste focus van zijn praktijk is steeds het ondernemingsrecht in brede zin geweest. Dit omvat de meeste juridische aspecten die een onderneming dagelijks tegenkomt.

In 2007 behaalde Erik een bijkomend diploma in bedrijfsbeheer met grote onderscheiding.

Datzelfde jaar begon hij bij het Belgisch kantoor van het wereldwijde advocatenkantoor Baker McKenzie. Daar maakte hij deel uit van de ‘Trade & Commerce’ praktijk en de focus lag op het opstellen en nakijken van een breed gamma van commerciële contracten. Anderzijds pleitte hij, als lid van de ‘Dispute resolution’ praktijk, in grote commerciële geschillen over distributierecht, aansprakelijkheidsrecht en vennootschapsrecht. Ook in complexe multi-jurisdictionele geschillen deed hij veel ervaring op: o.m. aangaande onroerend goed-projecten en post-closing geschillen van M&A-transacties.

Erik pleit zowel voor de normale hoven en rechtbanken, als voor verschillende arbitrale colleges. Als raadsman van vele multinationale ondernemingen, kent hij de internationale aspecten van procedure en uitvoering erg goed (zie o.m. E. De Caluwé, “Belgium” in V. Rijavec, T. Keresteš & T. Ivanc (ed.), Simplification of Debt Collection in the EU, European Monographs 90, Kluwer Law International, 2014, 263-325.).

Curator en vereffenaar

In 2014 beëindigde Erik met succes een opleiding als curator en vereffenaar.

Van 2014 tot 2015 werkte Erik als senior lawyer voor de Belgische multinational PURATOS, producent van grondstoffen voor bakkers, patissiers en chocolatiers. Hier behandelde hij de juridische dossiers voor de filialen en joint ventures op het Amerikaans continent (Noord en Zuid), alsook Spanje en Portugal.

Actief in de vastgoedsector, hospitality sector, creatieve sector en logistiek

Sedertdien is hij als raadsman erg actief in:

 • De vastgoedsector, als raadsman van promotoren, eigenaars (particulieren, bedrijven en fondsen) en beheerders van vastgoed en van vastgoedfondsen, met bijzonder oog voor de retail sector
 • De hospitality sector, als raadsman van verschillende hotelketens
 • De creatieve sector, als raadsman van artiesten en bedrijven inzake intellectueel eigendomsrecht (IP) en creative content protection, maar ook volgt hij de ontwikkelingen in AI en de juridische impact ervan op de voet
 • De logistieke sector, als raadsman van zowel logistieke bedrijven als afnemers van logistieke diensten

In september 2017 heeft Erik zich aangesloten bij ORYS, waar hij hoofd is van de cel Burgerlijk- en ondernemingsrecht.

Talen

Nederlands, Frans, Engels en Spaans

Maakt u graag kennis met advocaat Erik De Caluwé?

Hij helpt u met plezier verder!

Bel +32 (0)2 410 10 66 of