Erik DE CALUWÉ

Na succesvol een Erasmus-uitwisseling te hebben beëindigd aan de Universitat Autònoma te Barcelona (Spanje), is Erik afgestudeerd aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in 2001, waar hij zijn rechtendiploma met grote onderscheiding heeft behaald.

In het begin van zijn carrière heeft hij enig academisch werk gecombineerd met veel geschillenbeslechting en pleitwerk.

De voornaamste focus van zijn praktijk is steeds het commercieel recht in de brede zin geweest. Dit omvat de meeste juridische aspecten die een onderneming dagelijks tegenkomt.

In 2007 behaalde Erik een bijkomend diploma in bedrijfsbeheer met grote onderscheiding.

Datzelfde jaar begon hij bij het Belgisch kantoor van het wereldwijde advocatenkantoor Baker & McKenzie, waar hij deel uitmaakte van de ‘Trade & Commerce’-praktijk, en de focus lag op het opstellen en nakijken van een breed gamma van commerciële contracten. Anderzijds pleitte hij, als lid van de “Dispute resolution” praktijk in grote commerciële geschillen over distributie-, aansprakelijkheids- en vennootschapsrecht, alsook in complexe multi-jurisdictionele geschillen o.m. aangaande onroerend goed-projecten en post-closing geschillen van M&A-transacties.

Erik pleit zowel voor de normale Hoven en Rechtbanken, als voor verschillende arbitrale rechtbanken. Als raadsman van vele multinationale ondernemingen, kent hij de internationale aspecten van procedure en uitvoering erg goed (zie o.m. E. De Caluwé, “Belgium” in V. Rijavec, T. Keresteš & T. Ivanc (ed.), Simplification of Debt Collection in the EU, European Monographs 90, Kluwer Law International, 2014, 263-325.).

In 2014 beëindigde Erik met succes een opleiding die hem toelaat op te treden als curator en vereffenaar.

Van 2014 tot 2015 werkte Erik als senior lawyer voor de Belgische multinational PURATOS, producent van grondstoffen voor bakkers, patissiers en chocolatiers. Hier behandelde hij de juridische dossiers voor de filialen en joint-ventures op het Amerikaans continent (Noord en Zuid), alsook Spanje en Portugal.

Sedertdien is hij als raadsman erg actief in :

  • De vastgoedsector, als raadsman van promotoren, eigenaars (particulieren, bedrijven en fondsen) en beheerders van vastgoed en van vastgoedfondsen, en met bijzonder oog voor de retail sector,
  • Alsook in de hospitality sector, als raadsman van verschillende hotelketens,
  • In de creatieve sector, als raadsman van artiesten en bedrijven inzake intellectueel eigendomsrecht (IP),
  • Alsook in de logistieke sector, als raadsman van zowel logistiekers, als afnemers van logistieke diensten.

Hij bedient zijn cliënteel in het Nederlands, Engels, Spaans en Frans.

In september 2017, heeft Erik zich aangesloten bij ORYS Advocaten.